Het afscheid in beeld


Foto's van een uitvaart bieden troost en helpen bij het rouwproces

Afscheidsfotografie? Uitvaartfotografie?
Een herinnering voor wie achterblijft.

Afscheid nemen van een dierbare is niet makkelijk. Of het nou verwacht of onverwacht is, je zou liever nog veel meer leuke momenten samen willen beleven. Gelukkig heb je mooie herinneringen in je hoofd, in je hart en hopelijk in de vorm van foto’s om dierbare momenten terug te halen. Herinneringen kunnen vervagen, foto's blijven. 


Een uitvaart is het laatste moment van jullie samen. Een verdrietig moment, maar vaak omgeven met veel liefde en steun van familie, vrienden en kennissen.


Een fotograaf zoeken is niet het eerste waar je aan denkt bij het voorbereiden van een uitvaart. Er wordt overal aandacht aan besteed om een mooi afscheid te hebben. Helaas zullen veel details door de emoties misschien aan je voorbij gaan. Wanneer die dag voorbij is, de bloemen zijn verwelkt en iedereen weer verder gaat met z’n leven, komt het besef van intens gemis. En dan zijn foto’s een tastbare en dankbare herinnering voor wie achterblijft.

Waarom zal ik foto's laten maken bij een uitvaart?

Terugkijken en niks missen

Het is een dag vol emotie waar veel langs je heen gaat, je beleeft alles in een roes. Via de foto’s krijg je een compleet beeld van die dag. De foto's laten de liefde en verbinding zien. Je hoeft niet bang te zijn om iets te missen.

Voor later

Voor kinderen en/of kleinkinderen die hun ouders, grootouders of soms zelfs een broer of zus moeten missen. Ze zullen later waarschijnlijk willen zien hoe het afscheid was.

Delen met een zieke of mensen ver weg

Om het moment te kunnen delen met familieleden en vrienden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.

Een tastbare herinnering om te delen

Een fotoalbum biedt de mogelijkheid om samen met anderen over het verlies te kunnen praten. Het gevoel als je door een album bladert is heel anders dan een digitale foto. Het is altijd binnen handbereik als je de behoefte hebt om erin te kijken en gaat jaren mee.

De dood hoort bij het leven

Er worden van alle belangrijke momenten in ons leven foto’s gemaakt. Waarom dan niet van het afscheid?

Het helpt bij het rouwproces

Het geeft ruimte om je verdriet een plek te geven.

Hoe vraag ik een afscheidsreportage aan?

Kennismaking

De aanvraag kan direct met een telefoontje of email naar mij of via de uitvaartondernemer.


We maken kennis tijdens een persoonlijk gesprek of telefonisch. We bespreken jullie wensen: wat jullie graag wel en niet willen.


Ik help jullie om een pakket te kiezen dat bij jullie past.

Fotoreportage

Op de dag zelf hoef je geen zorgen te maken dat je veel gaat missen.


Ik leg de belangrijke momenten vast en probeer zo min mogelijk op te vallen.


Ik maak zoveel mogelijk gebruik van het aanwezige licht
 en vermijd zo veel mogelijk het gebruik van flitslicht.

Het resultaat

Ongeveer 2 weken later spreken we bij mij af op kantoor om de foto’s samen te bekijken.


Indien er voor een album is gekozen, presenteer ik al een voorbeeld van de opmaak en kijken we naar de verschillende uitvoeringen van het eindresultaat.


Optioneel: de foto’s worden via een online link met wachtwoord beschikbaar gesteld aan familieleden en gasten zodat die zelf ook de foto’s kunnen zien en eventueel foto’s zelf kunnen (na)bestellen. Zo hebben jullie hier zelf geen omkijken meer naar.

Voor nu en later

Wat een goed gevoel om via de foto's te zien wat voor een mooi afscheid jullie hebben geregeld.


De herinnering van vandaag zal later nog waardevoller zijn. 


Of je de foto's nu of later bekijkt, je weet dat ze er zijn. Dat geeft rust.


Het delen van een album biedt een aanleiding om erover te praten en dat helpt bij het rouwproces.

Ja, ik wil die dankbare herinneringen 

Ervaringen met Perla als afscheidsfotograaf

Achteraf ben ik blij dat mijn neefje liever de foto's niet zelf maakte.

“Toen mijn moeder overleed, rekenden we aanvankelijk op een neef als fotograaf. Toen die aangaf toch liever 'gewoon' aanwezig te willen zijn moest er last-minute een ander gevonden worden. Dat werd Perla Michiels.


Ze kwam, moest zomaar haar weg vinden in onze grote en nogal rommelige familie, maar was vliegensvlug toch steeds weer “where the action was”, getuige de foto’s die ze maakte. Ze 'zag' meer dan menig aanwezige! Toch was haar alom-aanwezigheid nooit storend. Dat viel me des te meer op omdat ik nog maar enkele maanden tevoren mijn man verloor. De daarbij ingehuurde fotograaf was voor mij soms echt een storende factor. Vooral tijdens de kerkdienst.


Sterker nog was het verschil tussen beide professionals toen ik hun werk moest beoordelen en er een album van laten maken. Waar de één mij de opdracht gaf ongeveer 40 foto’s te kiezen uit de ruim 400 kiekjes die hij per digitale link toestuurde, nodigde Perla me uit om langs te komen in haar werkruimte. Ze had zelf al een eerste ontwerp samengesteld en bood ons alle ruimte en tijd om veranderingen aan te brengen. Vooral opvallend is de sfeer van haar uiteindelijke album. Inderdaad, een album met sfeer: variatie in opnames, spelen met scherptediepte, bijzondere accenten, opvallende personen en momenten, terwijl het geheel toch een goede reportage van de gebeurtenis weergeeft.


Tenslotte nog een warm pleidooi voor de persoonlijke aandacht van Perla tijdens en na de uitvaart, haar opstelling  als professionele buitenstaander die je toch in no-time het gevoel gaf dat ze erbij hoorde. Belangstellend en hartelijk zonder opdringerig te zijn. Kortom: achteraf ben ik blij dat mijn neefje liever bij zijn vader bleef zitten!”

Inger de Jong
Voor mijn verstandelijk gehandicapte zoon was het album een middel om over zijn overleden vader te praten.

In het leven worden veel gebeurtenissen door middel van foto’s vastgelegd. Dus waarom deze ingrijpende gebeurtenis niet? Zelf kom ik uit een traditie dat dit ongewoon was, maar soms moet je met een traditie breken. 

 

Ik ben in gesprek gegaan met Perla en heb haar gevraagd of ze een fotoreportage wilde maken. Ze kreeg alle ruimte van mij om tijdens de dienst in de kerk en de teraardebestelling foto’s te maken. Ik heb van niemand een wanklank gehoord. Ze was aanwezig, maar je zag haar niet. 

 

Ze heeft een prachtig fotoboek samengesteld. Tijdens de uitvaart heb je als naaste zoveel aan je hoofd en ontgaat je veel. Het fotoboek geeft een heel goed beeld hoe de dag is verlopen. 

 

Mijn verstandelijk gehandicapte zoon is o.a. heel visueel ingesteld. Hij heeft in het begin het boek overal mee naartoe genomen. Voor hem was het een manier om over zijn vader te praten. 

Mary de Haan- Almere
Dankbaar dat ik de fotoreportage heb laten doen! 

“Een fotoreportage van een uitvaart: dat doen we toch niet?! We hebben al zoveel mooie foto’s”.


Dat was mijn eerste reactie, maar na een nachtje slapen dacht ik er anders over. De ‘dood’ hoort ook bij het leven.


Wat ben ik nu dankbaar dat ik het heb laten doen!


Ik had wel als wens dat de fotograaf niet de aandacht zou trekken tijdens de uitvaartdienst en dat is heel goed gegaan. Ik heb helemaal geen fotograaf gezien of gehoord tijdens de uitvaartdienst.


Het eindresultaat is een prachtig album geworden, waar we dankbaar in terugkijken op een waardig afscheid. Dat de ‘dood’ bij het leven hoort, komt helemaal tot uiting. Ik zou het iedereen aanbevelen. Niet alleen als herinnering maar ook voor de rouwverwerking. Dank je wel Perla!"

Bets van de Pas

Tarieven Pakketten (of vraag een offerte op maat)

Uitgebreid

Professionele fotografie tot 7 uur

Miniboekje

Slideshow

Digitale foto's op USB stick

Album met 30 bladzijden

€ 1475,-
VIP pakket diamant, CEO profielfoto
Zo zorg je ervoor dat je niks mist. Fijn om een album bij de hand te hebben als je er behoefte aan hebt.

Compleet

Professionele fotografie tot 4 uur

Miniboekje

Slideshow

Digitale foto's via link

Album met 24 bladzijden

€ 995,-
fotoalbum pakket afscheidsfotografie

Goed overzicht van de dag met een slideshow om online te delen en een album als tastbare herinnering.

Basis

Professionele fotografie tot 2,5 uur

Miniboekje

Digitale foto's via link

Meerprijs album vanaf 300 euro


€ 449,-
Familiefoto's afdrukken

Een mooie indruk van de belangrijkste onderdelen van het afscheid. 

Vertel me meer in een vrijblijvend gesprek