Door strenge maatregelen geen afscheid kunnen nemen?
16 maart 2020 
in Blog

Door strenge maatregelen geen afscheid kunnen nemen?

Uitvaart wordt vanaf 17 maart alleen bijgewoond door maximaal 30 nabestaanden

Een dierbare verliezen is altijd moeilijk. Je wilt graag samen met je familie en vrienden het verlies verwerken, herinneringen ophalen en samen elkaar steunen. In verband met het coronavirus zijn er strenge maatregelen genomen waardoor er vanaf dinsdag 17 maart alleen eerstegraads nabestaanden op een uitvaart aanwezig kunnen zijn (Update: dit is net veranderd naar maximaal 30 nabestaanden). Er wordt zelfs gevraagd om 1,5 meter afstand te houden tussen de aanwezigen.

Dit betekent dat er veel mensen geen fysiek afscheid kunnen nemen! Onvoorstelbaar, maar de maatregelen zijn genomen en daar kunnen we niet omheen. Wat kunnen we wel doen? Daar wil ik als afscheidsfotograaf families graag bij helpen door foto’s te maken van de uitvaart of ceremonie. Op deze manier kunnen ze die foto’s delen met de afwezigen zodat die de uitvaart niet helemaal hoeven te missen.

Ik heb zelf al vaak moeten ervaren dat als er iemand in mijn thuisland Mexico overlijdt, ik dat moment moet missen. Ik heb een grote familie en kan er niet elke keer zelf bij zijn. Het is pijnlijk om alleen -en op afstand- het verlies te moeten verwerken. Maar wat ik ook gek vind, is (omdat ik er niet bij ben geweest) het lijkt alsof het minder echt is. Als ik weer in Mexico ben, denk ik soms dat die oom of tante die overleden is toch ineens binnen zal komen of zo. Ik moet me dan toch realiseren dat die er echt niet meer is. Omdat ik niks heb gezien is het toch een beetje alsof het niet gebeurd is…

Foto’s zullen belangrijk zijn voor de aanwezigen maar nu zeker ook voor degene die het moeten missen. Opties kunnen bijvoorbeeld zijn om een slideshow online te delen, een link met een wachtwoord te ontvangen waar de foto’s te zien zijn of een fotoalbum te laten maken waardoor je samen met anderen erin kunt kijken en erover kunt praten.

Ik kan me voorstellen dat, als de crisis voorbij is, er ook herdenkingsdiensten zullen plaatsvinden om alsnog de mogelijkheid te bieden om toch samen te zijn, herinneringen op te halen aan de overledene en elkaar te steunen. Ook dan is het fijn om de foto’s van de eigenlijke uitvaart te kunnen tonen.

We moeten ons aan alles aanpassen en in situaties die onmogelijk blijken toch kijken hoe je hier het beste van kan maken. Ik wil je daar graag bij van dienst zijn.

Meer informatie over afscheidsfotografie: https://www.perlafotografie.nl/afscheidsfotografie/

Foto is alleen ter illustratie en van andere uitvaart.

Over de schrijver
Reactie plaatsen