TIPS OM VUURWERK TE FOTOGRAFEREN
31 december 2019 
in Blog

TIPS OM VUURWERK TE FOTOGRAFEREN

1-VOORBEREIDING: plan waar je naartoe gaat en controleer of je alles bij je hebt. Het is zonde als blijkt dat je camera geen kaartje heeft of dat je batterij leeg is, je statief geen plaatje heeft om je camera vast te houden. Kleed jezelf warm en neem eventueel een kleedje en iets lekkers mee.

2-LOCATIE:  Zoek een goede plek voordat het vuurwerk begint. Kijk dat er niets in de weg staat of wil je juist iets van het landschap en mensen laten zien? Als je een goed overzicht wilt hebben, moet je vaak veel afstand nemen. Veiligheid gaat voor alles dus komt niet te dichtbij. Zeker omdat je via de camera kijkt, verlies je overzicht van wat er om je heen gebeurt.

3-CAMERA: het liefst fotografeer je met een camera waar je zelf controle hebt over de instellingen. Maar de beste camera is de camera die je op dat moment bij je hebt. Dus al is het een mobiel, kun je toch mooie foto’s maken.

4-LENS: met een groothoeklens heb je het beste overzicht. Je weet namelijk niet altijd precies waar het vuurwerk vandaan komt. Je kunt beter later croppen dan het niet in beeld hebben. Details zijn ook mooi dus als je kan inzoomen heb je meer variatie.

5-ISO: Houd het laag om ruis te voorkomen, het vuurwerk geeft veel licht en je gaat een lange sluitertijd gebruiken.

6-STATIEF: het liefst gebruik je een statief om een lange sluitertijd te houden. Of zet je camera op een tafel, bankje of iets dergelijks. Indien dat niet kan, gebruik een sluitertijd van 1/60 seconden.

7-SCHERPSTELLEN: zet de autofocus uit. Stel handmatig scherp. Misschien is er iets in de buurt dat je als scherp zet punt kan gebruiken. Als het vuurwerk begint, kun je daar op scherpstellen en controleer je eerste foto’s of het goed zit.

8-SLUITERTIJD: zet je camera op sluitertijdvoorkeur stand. Met een lange sluitertijd krijg je mooie lichtstrepen. Experimenteer bijvoorbeeld tussen 1/10 en 3 seconden (als het vuurwerk ontploft, duurt het natuurlijk langer vanaf het moment dat het omhoog gaat)

9-BULB: als je die gebruikt, kun je het ingedrukt houden en zelf bepalen hoe lang je het open houdt. Afhankelijk van wat je ziet. Of gebruik een afstandsbediening!

10-TIMING: Het is oefenenen, dus maak veel foto’s en geniet ervan.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Laat je resultaat hieronder zien of stuur het naar: info@perlafotografie.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen